Меню сайту
Фільтр пошуку Міні-чат
Статистика Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0 |
Медична сторінкаГоловна медична сестра Гулевська Світлана Михайлівна Закінчила Лебединське медичне училище імені М. І. Сітенка. Життєве кредо: "У серце увійде лише те, що йде від серця».
КІР – небезпечне інфекційне Кір – гостра вірусна хвороба людини з групи інфекцій дихальних шляхів, що супроводжується інтоксикацією, гарячкою, запаленням верхніх дихальних шляхів, кон'юнктивітом, специфічною енантемою і макуло-папульозною висипкою. Абсолютно всі люди сприйнятливі до кору. Інфекція передається за допомогою повітряно-крапельного механізму. Надзвичайно легкий механізм передачі робить кір однією з найпоширеніших хвороб. Єдиним джерелом інфекції є хвора людина з останніх 2-х днів інкубаційного періоду до 5-го дня після появи висипки . Після перенесеного захворювання зберігається стійкий імунітет, носійство вірусу в дихальних шляхах імунного організму неможливе. Інкубаційний період триває 9-17 днів. Перебіг хвороби має періоди катаральних змін, висипки і видужання. Хвороба починається гостро, з підвищення температури тіла до 38-39°С, нежитю, кашлю, чхання, головного болю, загального нездужання, сиплості голосу, світлобоязні, одутлості обличчя, кон'юнктивіту. На слизовій оболонці щік, навпроти малих корінних зубів, з'являються рожеві плями з білуватими цятками в центрі, що є специфічною ознакою кору. З 3-4-го дня з'являється висипка спочатку на обличчі, потім на грудях, в подальшому на кінцівках. Висипка зберігається 3-4 дні, потім блідне у такій самій послідовності, в якій з'явилася. Із зникненням висипки нормалізується температура і минають катаральні явища. Ускладнення кору можуть бути зумовлені його збудником і бактеріями. Частіше виникають пневмонія, ларингіт, бронхіт, отит, піодермія, цистит, пієлонефрит, плеврит та інші. Лікування проводять переважно в домашніх умовах сімейні або дільничні терапевти. Госпіталізації підлягають лише хворі з важкими формами кору, ускладненнями і за епідемічними показаннями. Вдома хворого ізолюють в окрему, добре провітрювану кімнату. Необхідно дотримуватися ліжкового режиму протягом 7-10 днів, приймати велику кількість рідини (соки, компоти, киселі), механічно і хімічно щадну їжу. Важливого значення надають догляду за шкірою і слизовими оболонками. Рекомендується періодично промивати очі теплою перевареною водою або 2% розчином гідрокарбонату натрію. Широко призначають аскорбінову кислоту, антигістамінні препарати. Профілактика. Головним і самим важливим профілактичним заходом в попередженні захворювання на кір є проведення профілактичних щеплень.
Як запобігти харчовим отруєнням дітей у свята Найбільше харчових отруєнь реєструють на другий-третій день після святкування. Тож у новорічно-різдвяну пору батьки мають бути особливо уважними до їжі, яку вживатиме дитина. Мийте руки з милом перед приготуванням страв, а дитину привчіть не сідати за стіл з брудними руками. Тримайте в чистоті кухонне приладдя. Для миття кухонного посуду, плити, поверхні столу, раковини використовуйте мийні засоби, призначені саме для цього. Відро для сміття обробляйте дезінфекційними засобами та накривайте кришкою. Готуйте страви лише зі свіжих продуктів. Для вживання у свіжому вигляді фрукти, овочі, зелень протягом 10 хв. замочуйте їх у воді, підкисленій оцтом, а потім промивайте під проточною водою. Віддавайте перевагу розчину яблучного оцту у співвідношенні 3-4 ст. л. на 1 л води. Не вживайте продукти харчування, термін придатності яких минув. Використовуйте обробні дошки окремо для сирих і готових продуктів харчування. Це дасть змогу уникнути контакту цих продуктів між собою. Дошку для сирих продуктів харчування щоразу обробляйте мийними засобами. Дотримуйтеся правил зберігання готових продуктів харчування — ковбасних виробів, сирів, хліба, консервованих продуктів тощо, — що зазначені на етикетці. Ізолюйте готові страви від потрапляння повітря — посуд накривайте кришками чи харчовою плівкою. Зберігайте страви за температури не вище +5 °С та не більше двох діб, розігріту їжу — не більше двох годин. Дотримуйтеся правил товарного сусідства — готові страви зберігайте в холодильнику окремо від сирих продуктів. Навчайте дитину дотримуватися гігієни харчування. Не дозволяйте дитині вживати солодкі газовані напої та солодощі, зокрема з кремом.
Розкажіть дитині, як і де ростуть овочі, покажіть картинки, прочитайте казки про «мешканців» грядки. Якщо у вас удома є город, дитина залюбки допомагатиме вирощувати рослини і, без сумніву, з нетерпінням чекатиме достигання плодів, аби їх спробувати на смак. Іноді пропонуйте дитині допомогти вам на кухні. Навіть малюкам до снаги помити овочі, порвати салат, полущити кукурудзу тощо. Чистіть і подрібнюйте овочі безпосередньо перед вживанням чи приготуванням страви — так у них збережеться максимальна концентрація вітамінів. Буряк, моркву, картоплю для салатів варіть у неочищеному вигляді. Зелень додавайте в готові страви, безпосередньо перед подачею на стіл. Іноді подавайте овочі сирими або у вигляді соків. Саме зі спожитих свіжих овочів та фруктів у наш організм надходить життєво необхідна глїбкоза. Спробуйте «замаскувати» овочі — додавайте їх у салати, піцу, пудинги, запіканки, фруктові соки — страви, які дитина їсть залюбки. Багато овочів добре поєднуються із сиром кисломолочним, грінками, рибою тощо. Подбайте про привабливий зовнішній вигляд і консистенцію страв із овочів. Багато дітей відмовляються від кашоподібної їжі, тому не розварюйте овочі. Ліпше приготуйте їх на парі, у мікрохвильовці або подайте на стіл сирими. Не забувайте про цікаве оформлення страви. Давайте дитині можливість вибору. Купуючи разом овочі, запитуйте, які саме вона їстиме, пропонуйте спробувати щось нове. Кладіть на тарілку кілька різних овочів чи готуйте на вибір кілька страв з різних овочів. Адже з’їсти по одній ложці пюре з трьох різних овочів корисніше, ніж три ложки одного пюре. Багато дітей не люблять суміші з кількох різних продуктів. У такому разі не робіть з овочів салат, а покладіть їх окремими шматками на тарілку. Подавайте овочі перед основною стравою. Буде нескладно переконати зголоднілу дитину з’їсти овочевий «аперитив» — салат або сирі овочі, поки ви завершуєте приготування основної страви. Не змушуйте дитину доїдати страву з овочів до кінця, якщо вона їй не смакує. Ліпше запропонуйте такі самі овочі наступного дня, але вже в іншому вигляді. Нові для дитини овочі уводьте до її раціону поступово. Подбайте, щоб на столі замість цукерок, печива та інших шкідливих для зубів солодощів завжди лежали миті розрізані овочі. Побачивши привабливі шматочки, дитина, коли забажає, зможе взяти їх і з’їсти. |
Пошук
Календар
Друзі сайту
|